نقشه برداری و سامانه اطلاعات جغرافیایی
تعریف سامانه اطلاعات جغرافیایی یا GIS
سامانه اطلاعات جغرافیایی (GIS) سیستمی است که از آن برای به دست آوردن، ذخیره، ترتیب دادن، تحلیل، مدیریت و ارائه انواع دادههای جغرافیایی استفاده میشود. واژه کلیدی این سامانه – یعنی جغرافیا – بدان معناست که بخشی از دادههای آن به ویژگیهای مکان-مبنا اختصاص دارد. به عبارت دیگر، ارجاع دادن به دادههای این سیستم به شکلهای مختلف و با توجه به موقعیتهای روی زمین انجام میشود.
این داده معمولا با دادههای جدولی – که با نام داده مشخصه نیز شناخته میشوند – ترکیب میشوند. داده مشخصه معمولا اطلاعات اضافی به دست آمده درباره ویژگیهای یک مکان را نشان میدهند. برای درک بهتر این موضوع یک مدرسه را درنظر بگیرید: در این مثال دادههای مکان-مبنا موقعیت این مدرسه را نشان داده، و دادههای مشخصه شامل نام مدرسه، پایههای تحصیلی، و ظرفیت آن میشوند.
ترکیب این دو نوع داده منجر به کارایی بالای سامانه GIS در حل مسائل و تحلیل اطلاعات مکان-مبنا میشود.
کاربردهای GIS تنها به یک نرمافزار محدود نمیشود. این نرمافزار با ترکیب داده درباره افراد و روشها و ویژگیهای جغرافیایی به تحلیل مکانی، مدیریت دادههای حجیم و نمایش دادن اطلاعات به شکل گرافیکی/نقشه کمک میکند.
از GIS میتوان به عنوان ابزاری برای کمک به حل مسئله، فرآیند تصمیمگیری، و همچنین تصویر سازی دادهها در یک محیط مکان-مبنا استفاده کرد. از طریق تحلیل دادههای جغرافیایی میتوان موارد زیر را تعیین کرد:
1) محل ویژگیهای جغرافیایی و ارتباط آنها با سایر ویژگیها؛
2) تعیین میزان تجمیع ویژگیها در مکانهای مختلف؛
3) تراکم ویژگیها در یک محیط خاص؛
4) رویدادهای شکل گرفته در کانونهای توجه (AOI)؛
5) رویدادهای شکل گرفته در نزدیکی ویژگیها یا پدیدههای جغرافیایی؛ و
6) میزان و نحوه تغییرات یک مکان در بازه زمانی.
GIS چه کاربردهایی دارد؟
- نقشه برداری از مکان ویژگیهای جغرافیایی. ما با استفاده از موقعیت مکان-مبنای ویژگیهای جغرافیایی، رابطه بین آنها را بررسی کنیم. برای مثال در تصویر زیر نقشهای را از مکان معادن ماسه سیلیسی و ماسه سنگ در ایالت ویسکانسین مشاهده میکنید. ما با تعیین ویژگیهای جغرافیایی مکانهایی که در آنها معادن ماسه سیلیسی قرار گرفتهاند، الگوهای بصری خاصی را مشاهده کنیم.
تصویر 1
- نقشه برداری از کمیتها. متخصصان برای پیدا کردن رابطه بین مکانهای مختلف و انتخاب مکانهای مناسب برای هر فعالیت، نقشهای از کمیت ویژگیهای آن مکان را تهیه میکنند. برای مثال در تصویر پایین نقشهای را از مکان گورستانهای ایالت ویسکانسین مشاهده میکنید. در این نقشه محل گورستانها با نقطه نشان داده شده، و هر یک از شهرها با توجه به میزان تراکم گورستانها رنگ بندی شده است (آبی کم رنگ به معنای تعداد کمتر است).
تصویر 2
- نقشه برداری از تراکم. ما در برخی از موارد به داده تراکم یا میزان تجمیع یک ویژگی در مکانهای مختلف احتیاج داریم. برای مثال در شکل زیر تراکم جمعیت در منهتن را مشاهده میکنید (به دست آمده با توجه به میزان جمعیت همپایه سازی شده در هر کیلومتر مربع).
تصویر 3
- تعیین ویژگیهای یک منطقه. ما با استفاده از GIS میتوانیم رویدادها یا ویژگیهای یک منطقه خاص را بررسی کنیم. ما میتوانیم با ایجاد معیارهای مختلف برای مطالعه یک کانون توجه (AOI)، ویژگیهای درون آن را بررسی کنیم. برای مثال در تصویر زیر نقشهای را مشاهده میکنید که احتمال سیل و ساختمانها و قطعه بندیهای قرار گرفته در مسیر آن را نشان میدهد. ما با استفاده از ابزارهایی مانند CLIP میتوانیم قطعات زمین قرار گرفته در مسیر سیل را تعیین کنیم. علاوه براین، ما میتوانیم با استفاده از ویژگیهای هر قطعه زمین میزان خسارت به ساختمانهای آن محل را تخمین بزنیم.
- بررسی محدوده اطراف یک ویژگی یا رویداد. ما میتوانیم با استفاده از ابزار پردازش دادههای مرجع جغرافیایی – مانند BUFFER – محدوده اطراف یک ویژگی یا رویداد موردنظر را بررسی کنیم. برای مثال در تصویر زیر نقشهای را از زمان طی شده برای رانندگی از یک نقطه مرکزی به سایر قسمتهای شهر مدیسون (ویسکانسین) مشاهده میکنید. ما با درنظر گرفتن خیابانها به عنوان یک شبکه و اضافه کردن معیارهای دیگر – مانند محدودیت سرعت و معیارهای کنترلی در چهارراهها – میتوانیم میزان مسافت طی شده در 5، 10 یا 15 دقیقه را تعیین کنیم (تصویر متعلق به دانشگاه ویسکانسین).
تصویر 4
- نقشه برداری از تغییرات. ما با نقشه برداری از تغییرات به وجود آمده در یک منطقه خاص، میتوانیم اقدامات پیشگیرانه را درنظر گرفته یا نتایج سیاستهای پیشین را در یک منطقه بررسی کنیم. برای مثال، در تصویر زیر نقشه کاربری زمین و توسعه شهرنشینی را از سال 1951 تا 1999 در شهر برنستبل (ایالت ماساچوست) مشاهده میکنید. رنگ سبز پررنگ نشان دهنده جنگلها بوده، و زرد کمرنگ توسعه شهری را نشان میدهد. این اطلاعات به ما در فرآیندهای برنامهریزی و سیاستهای شهری کمک میکنند.
تصویر 5
نقشه برداری هوایی
ارتوفوتو (که با نام ارتوموزاییک یا نقشه تصاویر هوایی نیز شناخته میشود) مجموعهای از صدها یا هزاران تصویر است که با استفاده از تصحیح هندسی به شکل یک نقشه یکدست در آمدهاند.
عکسبرداری ارتوفوتو دیجیتال چیست؟
در عکسبرداری ارتوفوتو، ویژگیهای یک تصویر هوایی با خصوصیات جغرافیایی یک نقشه ترکیب میشوند. برخلاف تصاویر هوایی معمولی، تاثیر عواملی مانند اختلال در همپوشانی تصاویر (بین تپهها، رودها، درهها و ساختمانها)، لنز دوربین، یا ارتفاع تصویربردار در این نوع عکسبرداری به صفر رسیده و تمامی ویژگیهای محیطی در مکان درست قرار خواهند گرفت. این روش منجر به ایجاد یک نقشه دقیق شده و اجازه اندازهگیری فواصل، مساحت، زوایا و نسبتهای مختلف (که در سایر مدلهای نقشهبرداری حذف میشوند) را به متخصصان میدهد. عکسبرداری ارتوفوتو دیجیتال نقش مهمی را در ایجاد یک ابزار بنیادین و دقیق جغرافیایی بازی میکند.
کاربردها
دولتها، دانشگاهها و بخش خصوصی از جمله نهادهایی هستند که از داده ارتو تصویر یا DOQ استفاده میکنند. ارتو تصویرها یک لایه اساسی از داده جغرافیایی را ارائه داده و در بسیاری از پروژههای نقشه برداری بزرگ از آنها استفاده میشود. برخی از این کاربردها شامل برنامهریزی و رشد شهری، ارزیابی محیطی، کشت غلات، کشاورزی، زمین شناسی، خاک شناسی، آبخیزداری، جغرافیا، معماری محوطه سازی، مهندسی شهری، زیست شناسی، و پیشگیری از آلودگی میشود.
با استفاده از ارتوتصویرها برای حل مشکلات محلی، میتوان به ارزیابی هوشمندانهتر و مدیریت بهتر منابع طبیعی و ویژگیهای ساخته دست انسان دست پیدا کرد. ارتو تصویرها به عنوان به روزترین نوع تصویربرداری هوایی به ما کمک میکنند تا گرایشهای تاریخی یک محل – مانند رشد شهری، کاربری زمین، و رانش – را با دقت عالی بررسی کنیم.
بخش نقشه برداری ملی در سازمان زمین شناسی ایالات متحده به عنوان نهاد اصلی تولید ارتو تصویر در سطح کشور شناخته شده است. خصوصیات ارتو تصویرها با مقیاس چهارگوش نقشههای توپوگرافی این سازمان (2.5 سانتیمتر = 610 متر) سازگاری داشته، و با استفاده از اصلاحات هندسی با ابعاد سیستم تصویر نقشه استاندارد نیز دارای همخوانی هستند. تفکیک مکانی این تصاویر نیز 0.5 در 0.5 متر است. برنامه ملی تصویربرداری هوایی (NAAP) منبع اصلی تولید کننده ارتو تصاویر است.
ارتو تصویرها ویژگیهای محیطی و فیزیکی یک منطقه را با تفکیک بسیار بالا نشان داده و نسبت به نقشههای چهارگوش سازمان زمین شناسی ایالات متحده به روزتر هستند. با استفاده از نرمافزار GIS، میتوان به راحتی ارتو تصویرها را با اطلاعات به دست آمده از نقشههای چهارگوش قدیمی ترکیب کرد و اطلاعات به روزتری را از یک منطقه جغرافیایی به دست آورد.